Hírek

Napi 20-25 perc séta számtalan előnnyel jár

A cikk több tudományos kutatásra alapozva felsorolja a napi sétálás egészségügyi előnyeit, a hangualtjavítástól kezdve egészen a nagyobb esélyű gyógyulásig akár a rákból is. Kiemeli a demencia lassításában nyújtott szerepét is, mint ahogy azt is, hogy a szív különböző betegségeinek kialakulása elleni védekezésben is segít. A számok meggyőzőek, bár természetesen az ok okozati viszonyokat kontrollcsoport híján nehéz azonosítani. Mindenesetre a sok jó hatás bármelyikének vagy mindegyikének elérése a jobb közérzet irányába mutat. A cikk a végén tippeket is nyújt arra, hogyan csampésszük be a mindennapjainkba a sétát.

Forrás
The Telegraph: A life-saving stroll: the many health benefits of a daily walk
http://www.telegraph.co.uk/health-fitness/body/health-benefits-walking/ 

A mindennapi mozgás hasznosabb lehet mint az edzőterem

Legalábbis erre az eredményre jutott a Lancet egészségügyi szakmai folyóiratban publikáló kutatócsoport. A számítógéphez kapcsolódó munkák, illetve a fejlődő országokban pl. a háztartási gépek terjedése mind csökkentik a mindennapi mozgások mértékét. 130.000 embert mértek fel 17 országban, ez alapján apró mozgások bevitele a mindennapokba (irodai sétálva tárgyalás, lépcsőzés lift helyett, metrómegállók közötti séta) hasznosabb a korai halál és a szívproblémák megelőzésében mint a rövidebb, de intenzívebb edzőtermi foglalkozások.

Forrás: The Guardian
https://www.theguardian.com/society/2017/sep/21/get-up-stand-up-including-exercise-in-everyday-life-healthier-than-gym-says-study


10 perc séta naponta


Napi tíz perc séta évekkel hosszabbíthatja meg életünket - tudatosítják a brit közegészségügyi szolgálat emberei. A napi tíz perc aktivitás növelése érdekében ingyenes applikációt készítettek, ez méri és bátorít a mozgásra, illetve ismeretterjesztő kampányt indítottak annak érdekében, hogy csökkentsék például a cukorbetegségek kialakulásának kockázatát. A kampány célja, hogy a séta váljon mindennapi rutinná a lakosság körében.

Forrás: ExpressUK https://www.express.co.uk/life-style/health/845104/daily-walk-fights-diabetes-heart-disease-dementia